MS Project

MS Project proizvod je tvrtke Microsoft i dio je proširenog MS Office paketa, namijenjen vođenju projekata. Važno je napomenuti da se ovaj softver može instalirati samo na Operativne sustave Windows 7, Windows 8 ili 10. Korisničko sučelje je intuitivno i većim dijelom poznato korisnicima aplikacija MS Word i Excel. Naredbe su organizirane u menijima, a one češće korištene lako su dostupne preko trake s alatima. Naravno, korisničko sučelje svaki korisnik može prilagoditi sebi i svom načinu rada. MS Project, kao i neki drugi proizvod, u manjoj ili većoj mjeri omogućuje jednostavno i učinkovito planiranje zadataka, dodjeljivanje resursa potrebnih za izvršavanje zadataka, traženje optimalnih rješenja u odnosu na više resursa, praćenje provedbe proizvodnih zadataka ili projekta, rješavanje problema, dijeljenje informacija i kreiranje potrebnih izvještaja.

Zašto koristiti MS Project? Zato jer su njegove osnovne značajke i prednosti sljedeće:

 

Izrađuje mrežu, gantograme, kalendar i putokaze,

  • povezuje zadatke, resurse i troškove,
  • utvrđuje kritični put,
  • priprema razne izvještaje,
  • pomaže u svim aspektima upravljanja projektom,
  • koristi se za bolje razvijanje plana,
  • proračunate su projekcije pouzdanije,
  • jednostavno omogućava „igranje“ različitim simulacijama, lako testiranje „što ako“ scenarija kako bi se pronašlo optimalno rješenje plana,
  • olakšava priopćavanje plana drugima, Microsoft Project 2013 Microsoft Project 2016 2019/20
  • olakšava praćenje napredovanja i troškove projekta,
  • promjenom vanjskih utjecaja omogućuje lako prilagođavanje plana i uočavanje posljedica. Pri tome ne treba zaboraviti da je svaki programski paket, pa tako i MS Project, koristan i kompletan samo onoliko, koliko su točni uneseni ulazni podaci!

 

Šifra

EMSP010

Trajanje

16 školskih sati

Način održavanja

četiri uzastopna radna dana po četiri školska sata (4 x 4) ili subota i nedjelja po osam školskih sati (2 x 8)

Opis tečaja

Tečaj je namijenjen polaznicima (programeri, poslovni analitičari, arhitekti, tasteri, voditelji projekta, dizajneri i drugim entuzijastima) koji žele usvojiti ekspertna znanja

Sadržaj

Što je projekt, početak rada s MS Projectom, alatna traka, prednosti MS Projecta, izrada projektnog plana na osnovu šablona, pregled izvještaja, ažuriranje kalendara, unos svojstava projekta, izrada liste zadataka, unos aktivnosti, organizacija zadataka u faze, povezivanje ne susjednih zadataka, provjera trajanja projekta i drugi statistički podaci, postavljanje resursa, dodjeljivanje resursa zadacima, praćenje projekta itd.

Potrebno predznanje

Neophodno je osnovno znanje o projektiranju.